Een fietsritje van Zottegem naar Ronse en terug is één van mijn favoriete daguitstapjes. Zottegem en Ronse liggen in vogelvlucht amper 20 kilometer van elkaar. Een verkeersveilige fietsrit tussen beide stadjes langs onder andere het Mijnwerkerspad (10 km), het Livierenbos (2 km) en de RaVel-ligne87 (7 km) is ruim de helft langer. De route is op een paar korte stevige hellingen -de Vlamme en Hurdumont- nagenoeg vlak en bijna 20 kilometer van de rit is autovrij. Het Mijnwerkerspad en de RaVel-ligne87 zijn oude spoorwegen die tot fiets- en wandelpaden zijn ingericht. Het Livierenbos (Bois de la Louvière) is evenmin toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen. Het Livierenbos, het naburige Brakelbos en Bois de la Houppe liggen op de grens van de Vlaamse Ardennen en het Waalse le Pays des Collines die samen één landschappelijk geheel vormen. Het natuurgebied ligt tussen de Denderstadjes Geraardsbergen, Lessines en Ath in het oosten en de Scheldesteden Oudenaarde en Doornik in het westen. Ronse ligt op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines terwijl Zottegem zich in het noordoosten aan de rand van het heuvelende land bevindt.
De fietsknooppuntenroute tussen beide stadjes langs het Mijnwerkerspad, het Livierenbos en de RaVel-ligne87 herleidt zich tot de getallenreeks: knpt. 22 - 20 - 14 - 11 - 96 - 15 - 91 - 99 - 51 - 04 - 01 - 05 - 08 - 87 - 82 - 79 - 90 - 91 - 41 - 92. (https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx)
Nagenoeg dezelfde route uitgedrukt in straatnamen wordt: (station van Zottegem) - Stationstraat - Markt - Hoogstraat - Meerlaan - Wurmendries - Bosveldstraat - Eekhout - (knpt.20) - De Vlamme - Ten Bosse - (knpt.14) - (kerk Sint-Goriks-Oudenhove) - Smisstraat - Slijpstraat - (knpt.11) - Mijnwerkerspad - Rondweg N8c - Mijnwerkerspad - (knpt.99) - Livierenstraat - verharde weg door het Livierenbos - (knpt.04) - Ten Bosse - Sainte-Anne - Hurdumont - Puvinage - (knpt.8) - RaVel-ligne87 - Mgr.Beylsstraat - Blauwesteen - Waatsbrugstraat - Elzelestraat N57 - Oude Vesten - Zuidstraat - Grote Markt (Ronse) - Peperstraat - Franklin Rooseveltplein - Abeelstraat - Stationstraat - (station van Ronse).
Het Administratief Centrum Sanitary van de stad Zottegem in de Gustaaf Schockaertstraat. Gustaaf Schockaert was de pionier van de Zottegemse textielindustrie. Zijn zoon Joseph richtte in 1909 de "Sanitary Underwear Company" op. De voor- en achtergevel van de vroegere textielfabriek is volledig opgetrokken in gewapend beton. De zijgevels hebben een betonskelet opgevuld met baksteenmetselwerk.
Achter de bocht naar links ligt de korte steile helling De Vlamme. Beneden in het dal stroomt de Traveinsbeek. De Vlamme is eveneens de naam van de straat tussen de straten Eekhout en Ten Bosse.
De kerk van Sint-Goriks-Oudenhove bevat Romaanse elementen van de 12de eeuw. Als bouwmateriaal werd onder andere roodbruine ijzerzandsteen gebruikt. In het traptorentje zitten twee grijnzende maskers in ijzerzandsteen verwerkt. Volgens een legende verwijzen ze naar een conflict tussen de pastoor en de lokale heer, waarbij de pastoor de aparte toegangsdeur voor de heer liet dichtmetselen. (info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Gorikskerk_(Sint-Goriks-Oudenhove), https://nl.wikipedia.org/wiki/IJzerzandsteen)
Het Mijnwerkerspad maakt deel uit van een vroegere spoorlijn tussen Zottegem en Elzele (Ellezelles). Tot 1963 bracht het zogenoemde Fosttreintje mijnwerkers van Zottegem en omstreken naar de Henegouwse steenkoolmijnen. In 1978 werd het stuk van de spoorlijn tussen de Slijpstraat in Sint-Goriks-Oudenhove en de Livierenstraat in Opbrakel ingericht als fiets- en wandelpad wat nu bekend staat als het Mijnwerkerspad. (info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_82#Mijnwerkerspad)
De Boembekewatermolen staat op de grens van Sint-Goriks-Oudenhove en Michelbeke aan de Zwalmbeek langs het Mijnwerkerspad. Reeds in 1396 was "maeler mathijs van der boenbeke" -vandaar de naam- aan het werk op de watermolen. In 1544 was de molen eigendom van graaf Lamoraal van Egmont die de molen verpachtte aan Jan Vanden Broeck. Rond 1900 werd een stoommachine geplaatst die later werd vervangen door een dieselmotor. De molen is buiten dienst sinds 1967. Vandaag is de molen eigendom van Natuurpunt.
De Boembekemolen voor de restauratie.
Om de Sint-Antoniuskapel te bereiken, verlaat je het Mijnwerkerspad in Michelbeke en klim je uit de Zwalmvallei de steile helling Berendries op. Bovenaan aan de kruising van de kasteeldreef en de Berendries staat de Sint-Antoniuskapel. De neogotische kapel is toegewijd aan Sint-Antonius abt en werd in 1901 gebouwd ter vervanging van een vorige kapel. De calvarie met gepolychromeerde stenen beeldengroep dateert van 1908.
Interieur van de Sint-Antoniuskapel.
Het kasteel van Lilare (boven) en het poortgebouw (onder).Op de hoek van het Mijnwerkerspad en de Kasteeldreef bevindt zich, verscholen achter bomen het 18de eeuwse Kasteel van Lilare. Het poortgebouw is drie eeuwen ouder. De heerlijkheid Lilare werd reeds in de 12de eeuw vermeld en was in het bezit van onder andere de families Lilare, van Herzele, van Egmont en Blondel. In 1938 werd het kasteel verkocht aan het klooster van Opbrakel. Op het domein is nu het Sint-Franciscusinstituut, een middelbare school met internaat gevestigd. (info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Lilare http://www.triverius.be/Boek_Kasteel_Lilare.html)
Vlakbij de onderbreking van het Mijnwerkerspad door de Rondweg N8c ligt Topbronnen. Sinds 1906 wordt het water er gebotteld zoals het uit de bronnen komt. Het water wordt ondergronds opgevangen in het natuurpark aan de bottelarij dat veertig hectare groot is. (info: https://topbronnen.be/ )
De Toepkapel alias sint-Jozefkapel of Kapel van de Vrede is gelegen op een heuvelflank in de Toepkapelstraat ten oosten van het natuurpark Topbronnen. De kapel werd in 1924 door de gelovigen van Nederbrakel opgericht omdat het dorp in WOI gespaard bleef van oorlogsgeweld. (info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/73892 , http://www.toepkapel.be )
Het interieur van de Toepkapel.
Het Mijnwerkerspad tussen de Rondweg en de Livierenstraat.
De Verrebeekmolen staat in Opbrakel aan het kruispunt van het Mijnwerkerspad en de straat Verrebeke. De molen werkte tot 1938 en raakte nadien volledig in verval. Midden de jaren negentig van vorige eeuw werd de molen volledig heropgebouwd. De stenen grondzeiler met saracenenkap is maalvaardig. De kap is belegd met eikenhouten schaliën.
(info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verrebeekmolen https://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=155)
Op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines ligt het Livierenbos. Het licht stijgende verharde pad door het bos verbindt de Livierenstraat in Brakel met Ten Bosse in Flobecq. De straat Ten Bosse aan de rand van het bos op de heuveltop biedt een vertederend uitzicht over de vallei van de Ancre. (info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Livierenbos)
De wilde hyacint bloeit in het voorjaar en komt vooral voor in oude bossen zoals het Livierenbos. (info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_hyacint)
De "Eiffeltoren" op de heuveltop in het Livierenbos.
La Chapelle Sainte Anne in de gelijknamige straat.
Landschap gezien vanop de helling Hurdumont.
Zicht op de steile helling Hurdumont gezien vanop de RaVel-ligne87.
De RaVel-ligne87 is een tot fiets- en wandelpad ingericht stuk oude spoorlijn tussen Lessen (Lessines) en Ronse dat behoorde tot de spoorlijn 87 tussen Zullik (Bassilly) en Doornik (Tournai). De foto werd genomen aan het kruispunt tussen Puvinage en de RaVel-ligne87.
De RaVel-ligne87.
De Markt van Ronse met de obelisk. (info: https://www.ontdekronse.be/nl/obelisk, algemene info over Ronse: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/14132).
De culinaire tempel 'De Passage" in de Oude Sint-Martinuskerk.
Het textielmuseum MUST in Ronse, Biesestraat 2, werd ondergebracht in de oude Cambier-Robette textielfabriek. (info: https://www.visitvlaamseardennen.be/het-must-ronse).
(info: https://www.ontdekronse.be/nl/de-hoge-mote https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/28533).
Tussen de Sint-Hermesbasiliek en het Must.
Maison Cambier (1927) in neo-Lodewijk XVI-stijl, Fostierlaan, 40. (info: http://www.maisoncambier.be/).
De perronzijde van het station van Ronse.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten